O NAMA & BRAČKOM MASLINOVOM ULJU“The olive tree is surely the richest gift of Heaven.” – Thomas Jefferson

O našoj obitelji

Dozvolite da se predstavimo…

Obitelj Peša bavi se maslinarstvom i proizvodnjom maslinovog ulja u desetljećima staroj obiteljskoj tradiciji. Maslinici obitelji Peša nalaze se na sjevernoj strani otoka Brača, između najstarijeg mjesta na otoku, Škripa i priobalnog mjesta Postira.

Proizvodi obitelji Peša temelje se na povijesno prenesenim znanjima i iskustvom, postavljenim standardom življenja, te sa obitelji kao nositelju i izvorištu poduzetničke aktivnosti, odlučili smo postati aktivni sudionik procesa kojim se potiče održivi razvoj otoka.

Naše bračko maslinovo ulje

Sorta masline i proces dobivanja ulja…

Ulje obitelji Peša dobiva se iz autohtone dalmatinske sorte masline Oblica (Orgula). Masline se ručno beru i hladnim tehnološkim postupkom prerađuju u maslinovo ulje

Ulje je izuzetne kakvoće i okusa

Naše ulje odlikuje izrazito zlatno-zelena boja, a po intezitetu i svojstvima opisujemo ga kao srednje voćno, srednje gorko i srednje pikantno skladno ulje.

5

Članova gospodarstva

20

Godina iskustva

100 +

Održanih sajmova

1000 +

Zadovoljnih kupaca

O Škripu

Najtarije naselje otoka Brača…

Najstarije naselje otoka Brača i jedno od najautentičnijih bračkih mjesta, koje se, usprkos vremenu, održalo do današnjeg dana, prkoseći promjenama. Administrativno pripada gradu Supetru, smješteno je iznad uvale Splitska na nadmorskoj visini od 251 metara.

Sa svojih 3000 godina starosti i kamenom plastikom koja ide od ciklopskih zidina, rimske kule do ruralne arhitekture bijelih krovova, Škrip je mjesto s poviješću, mjesto s pogledom i jedna od nezaobilaznih točaka za svakog posjetitelja našeg otoka.

Muzej otoka Brača smješten u staroj kući Radojković, obližnja crkvica Sv. Duha, dvorac obitelji Čerinić i župna crkva sv. Jelene svjedoče o vremenu kada se, zbog opasnosti od gusara, život odvijao uglavnom podalje od obale i kada je Škrip bio jedno od glavnih mjesta na otoku.

Povijest Škripa

Iz razdoblja Rimskog Carstva…

O prošlim vremenima svjedoče ilirske gomile, rimski žrtvenici, najveće sačuvano rimsko groblje na otoku, rimski mauzolej. Legenda kaže da je tu, daleko od mora, sagrađen antički mauzolej za Prisku i Valeriju, ženu i kćerku rimskoga cara Dioklecijana. Nakon pogubljenja, zbog njihova navodnoga prelaska na kršćanstvo, legenda kaže, sahranjene su upravo u Škripu.

Za trajanja mletačko-turskih ratova u XVI. stoljeću podignuta je kula Radojković, na temeljima koji datiraju čak 1500. god. pr. Kr. (na tzv. Kiklopskim zidinama) u kojoj je danas dio Zavičajnog muzeja otoka Brača. U donjem dijelu kule nalazi se rimski mauzolej u kojem prema legendi počivaju, već spomenute Valerija i Priska.

Župa sv. Jelene Križarice

Jedna od prvih osnovanih župa…

Škrip je jedna od prvih osnovanih župa, te najstarije mjesto na otoku. Stari Škrip je sam po sebi kulturni spomenik. Od njegovih početaka na izmaku neolitika u brončano ili starije željezno doba, pa sve do danas, Škrip je očuvao svoje vrijednosti i spomenike.

Župna crkva je crkva sv. Jelene Križarice, a sagrađena je na prijelazu iz XVIII. u XIX.st. U crkvi se nalaze četiri oltarne pale, rad Jacopa Palme Mlađeg i to: Krštenje Isusovo, Gospa sa sv. Mihovilom i sv. Ivanom Krstiteljem, sv. Roko i sv. Klara, sv. Jeronim i sv. Nikola. Dvije posljednje u ukradene i vjerojatno odnesene iz zemlje.

Tu je još i pala koja prikazuje Poklon Mudraca, rad venecijanskog seicenta. Crkvu krasi barokno pročelje, jedno od najskladnijih pročelja na otoku. Vrh pročelja je Kristov Kip. U unutrašnjosti crkve, koja je sagrađena od tamnijeg kamena, ističe se glavni oltar s kipovima Mojsija i sv. Ivana. Glavni patron župe slavi se na blagdan sv. Jelene Križarice, 18. kolovoza.

© Copyright - OPG Peša Marija: Bračko ekstra djevičansko maslinovo ulje
error: Content is protected !!