NAGRADE I PRIZNANJA

“Prepoznavanje je najveći motivator.” – Gerald C. Eakerdale

Oznaka Hrvatski otočni proizvod

Nosioci smo oznake “HOP” od 2014.god…

Nosioci smo oznake “Hrvatski otočni proizvod” od 2014. godine, koju dodijeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Projekt je pokrenut 2007. godine, a ukupno je do sada oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo 219 proizvođača (od kojih je 18 ekoproizvođača i 25 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 628 proizvoda i proizvodnih linija s 23 otoka.

Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. Rade se uglavnom u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima. Stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne stručne komisije (za hranu, pića, kemijske proizvode, za područje primijenjene umjetnosti i dizajna te nematerijalnu baštinu).

Prijedlog odluke o dodjeli oznake „Hrvatski otočni proizvod“ donosi Savjet projekta a konačnu odluku ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministarstvo s nositeljima oznake sklapa ugovor na 3 godine, nakon čega se procedura dodjele ponavlja.

Analiza maslinovog ulja

Provjerite na što obratiti pozornost prilikom kupnje maslinovog ulja…

Za ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja koriste se dvije osnovne metode: kemijska analiza i senzorska analiza. I dok se senzorska analiza maslinovog ulja provodi na panel testu, na kojem ocjenjivači probavaju i ocjenjuju organoleptička svojstva ulja, kemijska analiza maslinovog ulja se provodi na temelju objektivne analize kemijskog sastava ulja, unutar koje se najčešće ocjenjuju dva parametra:

⇒ slobodne masne kiseline (oleinske kiseline), te

⇒ peroksidni broj, koji označava količinu hiperoksida u ulju, a koji su glavni indikatori autooksidacije u maslinovom ulju. Oksidacija ulja je neizbježan proces postepenog kvarenja ulja uslijed raznih kemijskih procesa u samom ulju. Što je niži peroksidni broj prilikom kemijske analite maslinovog ulja, to će ulje biti trajnije (pod uvjetom pravodobnog i redovitog pretakanja, odnosno, filtriranja ulja)

Idealno je imati čim niži udio slobodnih masnih kiselina u ulju, te što niži peroksidni broj.

U ekstra djevičanska maslinova ulja spadaju ona koja u kemijskoj analizi imaju udio slobodnih masnih kiselina ispod 0.80% (Peša maslinovo ulje ima 0.27%, znači više od dvostruko manje od referentne vrijednosti), te peroksidni broj ispod 20 (naše ulje ima 5.6, odnosno skoro četverostruko manje od referentne vrijednosti). Ovo znači da jamčimo kvalitetu Peša maslinovog ulja na temelju provedene kemijske analize.

Što se tiče organoleptičkih svojstava našeg ulja, ono je srednje voćno, srednje gorko i srednje pikantno skladno ulje, te smo do sada dobili pohvale od svih konzumenata našeg ulja.

Manifestacija Noćnjak 2018.

Manifestacija održana 15. – 18. ožujka…

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održana je jubilarna 20. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2018. od 15. do 18. ožujka 2018. godine u Hotelu Olympia u Vodicama, uz organizirani studijski obilazak Vodica, Dubrave kod Tisnog i Stankovaca. Trodnevni program manifestacije okupio je maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija te jedinica županijske i lokalne uprave, medije i druge sudionike vezane uz maslinarstvo i uljarstvo.

Dobitnici smo srebrne medalje za kategoriju otvorena ekstra djevičanska maslinova ulja – sorta oblica na Noćnjaku 2018.

Manifestacija je svečano otvorena u četvrtak dana 15. ožujka 2018. U Hotelu Olympia. Pozdravne riječi sudionicima Noćnjaka uputili su predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov, načelnik Općine Stankovci Željko Baradić, gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić, zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tajana Huzak, te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ujedno i izaslanik visokog pokrovitelja manifestacije predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, koji je jubilarni Noćnjak svečano proglasio otvorenim.

Vidi više…

Klikni na ikonu i pogledaj slike

© Copyright - OPG Peša Marija: Bračko ekstra djevičansko maslinovo ulje
error: Content is protected !!