Kontakt: opg.pesa@gmail.com

Nagrade i priznanja

Oznaka “Hrvatski otočni proizvod”

 

Oznaka HOP

Nosioci smo oznake “Hrvatski otočni proizvod” od 2014. godine, koju dodijeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

Projekt je pokrenut 2007. godine, a ukupno je do sada oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo 219 proizvođača (od kojih je 18 ekoproizvođača i 25 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 628 proizvoda i proizvodnih linija s 23 otoka.

 

Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. Rade se uglavnom u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.

 

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima. Stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne stručne komisije (za hranu, pića, kemijske proizvode, za područje primijenjene umjetnosti i dizajna te nematerijalnu baštinu).

 

Prijedlog odluke o dodjeli oznake „Hrvatski otočni proizvod“ donosi Savjet projekta a konačnu odluku ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

 

Ministarstvo s nositeljima oznake sklapa ugovor na 3 godine, nakon čega se procedura dodjele ponavlja.

 

HOP Katalog 2017.


 

Analiza “Peša” ekstra djevičanskog maslinovog ulja

 

Ovdje možete naći kemijsku analizu Peša maslinovog ulja, koje svjedoči da se radi o ekstra djevičanskom maslinovom ulju visoke kvalitete – kliknite na sliku desno za povećavanje.

 

Peša maslinovo ulje spada u ekstra djevičansko, što potvrđuje i kemijska analiza ulja koju smo proveli nedugo nakon proizvodnje ulja, netom nakon berbe sredinom listopada 2017. godine.

 

Za ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja koriste se dvije osnovne metode: kemijska analiza i senzorska analiza. I dok se senzorska analiza maslinovog ulja provodi na panel testu, na kojem ocjenjivači probavaju i ocjenjuju organoleptička svojstva ulja, kemijska analiza maslinovog ulja se provodi na temelju objektivne analize kemijskog sastava ulja, unutar koje se najčešće ocjenjuju dva parametra:

 

⇒ slobodne masne kiseline (oleinske kiseline), te

⇒ peroksidni broj, koji označava količinu hiperoksida u ulju, a koji su glavni indikatori autooksidacije u maslinovom ulju. Oksidacija ulja je neizbježan proces postepenog kvarenja ulja uslijed raznih kemijskih procesa u samom ulju. Što je niži peroksidni broj prilikom kemijske analite maslinovog ulja, to će ulje biti trajnije (pod uvjetom pravodobnog i redovitog pretakanja, odnosno, filtriranja ulja)

 

Idealno je imati čim niži udio slobodnih masnih kiselina u ulju, te što niži peroksidni broj.

 

U ekstra djevičanska maslinova ulja spadaju ona koja u kemijskoj analizi imaju udio slobodnih masnih kiselina ispod 0.80% (Peša maslinovo ulje ima 0.27%, znači više od dvostruko manje od referentne vrijednosti), te peroksidni broj ispod 20 (naše ulje ima 5.6, odnosno skoro četverostruko manje od referentne vrijednosti). Ovo znači da jamčimo kvalitetu Peša maslinovog ulja na temelju provedene kemijske analize.

 

Što se tiče organoleptičkih svojstava našeg ulja, ono je srednje voćno, srednje gorko i srednje pikantno skladno ulje, te smo do sada dobili pohvale od svih konzumenata našeg ulja.

 

Certifikat analize maslinovog ulja OPG Marija Peša 2017.

 

Certifikat analize maslinovog ulja OPG Marija Peša 2017. – Tablica nutritivnih vrijednosti

 

Probajte ga i Vi!

Translate »