Kontakt: opg.pesa@gmail.com

Bračko ekstra djevičansko maslinovo ulje

Bračko ekstra djevičansko maslinovo ulje


Bračko ekstra djevičansko maslinovo ulje

 

 

Opis

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je jedno od najcjenjenijih ulja općenito. Ono sadrži najveći dio ekstrahiranih (aromatičnih) tvari i tamnozelene je boje. Kiselost ulja (izraženo u oleinskoj kiselini) iznosi do 0,8 %, što označava najkvalitetniji tip maslinovog ulja. Najveći dio ulja (više od 95 %) čine masne kiseline od kojih je najzastupljenija monozasićena oleinska kiselina (65-85 %), zbog koje je maslinovo ulje najzdravije i ujedno i najstabilnije (idealno za kulinarstvo).

 

Znanstveno je potvrđeno da ektra djevičansko maslinovo ulje snizuje razinu kolesterola u krvi, rizik od ateroskleroze, preporuča se kao lijek protiv artritisa, gihta i općenito reumatizma. Uzima se kao prirodna brana kod bolesti probavnog sustava. Žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja prije doručka terapeutski će djelovati na čir probavnih organa i pomoći u sprječavanju nastanka žućnih kamenaca.

 

U odabiru ekstra djevičanskog maslinovog ulja oslonite se na svoja čula!

 

Ova dragocjena namirnica osim odgovarajućih kemijskih parametara mora imati i „savršena“ senzorska svojstva tj. odgovarajući okus, miris i boju. Najbolje maslinovo ulje ne smije imati iritirajući i prejaki miris i okus jer to može biti odraz užeglosti. Najbolje je kada ima miris i okus po plodu masline. Poželjna karakteristika je blaga pikantnost i blaga gorčina koja se osjeća u grlu. Dakako, pikantnost mora biti u harmoniji sa voćnim okusom ulja.

 

Maslinovo ulje danas se dobiva tzv. „hladnim“ postupkom, što znači da je temperatura prerade niža od 27°C, bilo mehaničkim prešanjem maslinovog tijesta hidrauličnom prešom ili centrifugiranjem maslinovog tijesta.

 

Vrlo je važno čuvati maslinovo ulje u tamnim staklenim bocama ili u ambalaži koja štiti ulje od promjena uzrokovanim svjetlom. Temperatura čuvanja je od 20°C do 24°C. Također je važno da se ulje upotrijebi unutar 12 ili najviše 24 mjeseci nakon proizvodnje.

CroatianEnglishFrenchGermanItalianSpanish