Kontakt: opg.pesa@gmail.com

Brački badem

Brački badem 


Brački badem

 

Opis

Iako se uvriježilo mišljenje da spada u grupu orašastih plodova, badem (lat. Prunus amygdalus) je zapravo član skupine koštuničavog voća. U tom je smislu blizak srodnik šljive, višnje, marelice i breskve. Badem je oduvijek bio vrlo cijenjen zbog svojih velikih blagodati po zdravlje te se njegov uzgoj proširio i po Sredozemlju.

 

U 18. stoljeću španjolski misionari su ga donijeli u Kaliforniju, koja je u međuvremenu postala jedan od najvećih proizvođača badema u svijetu.

 

Postoje dvije vrste badema: slatki badem (Prunus amygdalis dulcis) – to je badem koji skoro svakodnevno konzumiramo –  i gorki badem (Prunus amygdalis amara). Gorki badem izgledom je nešto širi i kraći od slatkog, ali je gorak i stoga nije toliko konzumiran poput slatkog. Međutim gorki badem je odličan izvor vitamina B17.

 

Posvetit ćemo se slatkom bademu i njegovim brojnim nutricionističkim i zdravstvenim blagodatima.

 

Badem – riznica vitamina i minerala

Bademi su korisna i zdrava namirnica, koja sadrži veliki dio dnevno preporučene količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina. 100 g badema sadrži 22 g ugljikohidrata od čega 12 g dijetalnih vlakana, što je 49% potrebnih vlakana dnevno.

 

Dijetalna vlakna nedostaju većini ljudi koji se hrane klasičnom zapadnjačkom prehranom. Iznimno su važna za redovitu probavu te služe kao hrana dobrim bakterijama – probioticima – u našem probavnom sustavu.

 

U 100 grama badema nalazimo 21 gram bjelančevina, što je 42% od dnevne preporučene količine za odraslu osobu. Bademi su bogati zdravim mastima pa tako 100 grama badema sadrži 49 grama masti, od kojih su 31 gram mononezasićene masne kiseline, a 12 grama polinezasićene masne kiseline.

 

Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina. U 100 grama badema nalazimo:

 

 140% preporučene dnevne količine mangana

⇒ 75% magnezija

⇒ 60% bakra

⇒ 50% fosfora

⇒ 130% vitamina E

⇒ 51% riboflavina (B2)

 

Prevencija srčanog udara

Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama. To je tip kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju i koje su važne u prevenciji srčanog udara. Više je studija utvrdilo da svakodnevna konzumacija badema dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara između 30 i 45%.

 

Prema tim istraživanjima, izbacite li dio nezdravih, zasićenih masnoća iz mesa i mlijeka i zamijenite ih odgovarajućim količinama korisnih masnoća iz badema, rizik od srčanog udara smanjuje se za 45 posto. Za ovo možda nisu zaslužne samo mononezasićene masne kiseline, već njihova kombinacija s vitaminom E te mineralima kojima je badem bogat.

 

Također, dokazano je da navedena kombinacija masnih kiselina, vitamina i minerala u bademima pomaže u smanjenju loših LDL masnoća za 8 do 12%.

 

 

Kontrola šećera u krvi

Nekoliko je istraživanja napravljeno s ciljem da se utvrdi utjecaj badema na razinu šećera u krvi. Kao što je poznato, prehrana koja se temelji na namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, poput šećera i bijelog brašna, snažno podiže količinu šećera u krvi. Neprekidno hranjenje takvim tipom namirnica jedan je od uzroka dijabetesa i pretilosti.

 

Drugim riječima, badem korigira naglo povećanje šećera u krvi i negativne posljedice po organizam koje ono donosi. Istraživanja su pokazala da konzumacija 60 do 90 grama badema dnevno zajedno s hranom visokog glikemijskog indeksa smanjuje glikemijski indeks obroka i razinu šećera u krvi.

 

 

Antioksidansi u bademu

Današnji nezdrav način života stvara u organizmu slobodne radikale. Oni su u zadnje vrijeme prepoznati kao uzročnik sve više bolesti pa i onih najtežih – malignih. Da biste smanjili količinu slobodnih radikala i štetu koju oni nanose, potrebni su vam antioksidansi.

 

Vitamin E je jedan od antioksidansa koji će vam u tome pomoći, a badem sadrži velike količine tog vitamina.

 

Kožica badema sadrži 20 flavonoida, koji sinergijski djeluju s vitaminom E i udvostručuju ukupno antioksidativno djelovanje badema. Sto grama badema donosi čak 131% dnevno potrebnog vitamina E. To je još jedan od razloga zašto valja koristiti hranu umjesto pojedinačnih dodataka prehrani.

 

 

Ljekovito djelovanje badema

 

⇒ štiti od moždanog i srčanog udara

⇒ alkalizira organizam

⇒ regulira razinu šećera u krvi

⇒ pomaže kod žgaravice

⇒ poboljšava rad živčanog sustava

⇒ smanjuje razinu lošeg kolesterola

⇒ poboljšava moždane funkcije

⇒ štiti od slobodnih radikala

⇒ potpomaže mršavljenju

⇒ sprječava nastanak žučnih kamenaca

⇒ odličan izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala

 

 

Kako čuvati bademe

Čuvajte badem u hermetički zatvorenim posudama na tamnom i hladnijem mjestu. Možete ga čuvati u hladnjaku, te ako ga stavite u zamrzivač može potrajati i do godinu dana.

 

Bademe možete kupiti oljuštene i s kožicom. Kožica sadrže flavonoide i samim tim je vrlo zdrava pa je nemojte izbjegavati, ako vam ne stvara probleme.

 

CroatianEnglishFrenchGermanItalianSpanish