Kontakt: opg.pesa@gmail.com

Brački arancini i limuncini

Brački arancini

 

Sve češće se može čuti kako ljekovita svojstva naranče nisu samo u njenom ukusnom plodu već i u samoj kori. Potražnja za prirodnim narančama je naglo porasla. Ljudi su počeli shvaćati da plod naranče premazan pesticidima ima malo smisla ako se žele iskoristiti ljekovita svojstva ovog voća. Koliko god takvi plodovi bili jeftiniji, postaju neupotrebljivi u ljekovitom smislu.

 

Narančina kora sadrži sastojke koji snižavaju krvni tlak. Osim toga, gorki sastojci stimuliraju apetit. Kora je izvor pektina koji njeguju simbiozu bakterija u debelom crijevu. Pektin u crijevima formira gel koji prekriva sluznicu crijeva vežući žučne kiseline u probavnom sustavu i na taj način smanjuje apsorpciju masti i kolesterola, naročito LDL-kolesterola (“lošeg”), dok koncentracija zaštitnog HDL-kolesterola ostaje nepromijenjena.

 

U kori se nalaze sastojci koji djeluju kao unutarnji antiseptik. Vanjska kora naranče sadrži d-limonene koji reducira rizik od razvoja karcinoma kože. Osim toga upravo je taj sastojak pomaže u liječenju probavnih smetnji. D-limonene posjeduje sposobnost za neutralizaciju želučane kiseline i podržava zdravu peristaltiku. Kora naranče je bogata antioksidansima, super-flavonoidima koji značajno smanjuju razinu lošeg kolesterola, a ne utječu na razine onog dobrog. Antioksidansi u kori su oko 20 puta snažniji od onih u samom soku agruma.

 

 

Brački limuncini

Limuncini

Limunova kora sadrži od 5 do 10 puta više vitamina od limunovog soka. Neki od najvažnijih su: Vitamini C, A, beta karoten, kalcij i magnezij. Kora sadrži sastojke važne u borbi protiv kancerogenih elemenata u tijelu. Najvažniji sastojci su salvestrol Q40 i limonela koji su poznati elementi u borbi protiv kancerogenih stanica u ranoj fazi i to posebno raka dojke, debelog crijeva i kože.

 

Limunova kora prepuna je Vitmina C i P (flavonoidi) koji u kombinaciji čiste krvne žile i snižavaju LDL kolesterol te krvni tlak. Limunova kora izvrsna je i za prevenciju osteoporoze odnosno za jačanje kostiju.

Translate »